The show must go on!

09 november 2016 stukjes

Mount RushmoreZiezo. Trump is de 45ste president van de Verenigde Staten. Een hoofdstuk van maandenlang speculeren en denken dat Clinton het wel zou halen is voorbij. De wereld kan weer verder bollen en we kunnen nu aannemen dat peilingen waardeloos zijn. Gewoon rustig afwachten en dan verder praten. Dat moeten we voortaan doen.
Ik vraag me af wat er nu gaat gebeuren. In Amerika en in de wereld. Of er echt dramatische dingen gaan veranderen. Een muur voor Mexico? Ik geloof er niks van. Ook raar, maar voor een niet-politicoloog als ik een eenvoudige vraag: hoe kan die met de minste stemmen toch winnen? Iets met kiesmannen enzo. Ingewikkeld. Veel bloot gezien ook online, in de vorm van van mevrouw Trump. Smullen voor de boekskes. Ook fijn om nu een jonge Amerikaan te zijn denk ik: iedereen kan president worden! En presidentsvrouw. Kleine meisjes hier kunnen alleen maar dromen van prinses worden. Moeten wij nu bang worden, hoor ik ook her en der. Nee, niet echt. Zal Trump het door hem omschreven gevaarlijke Brussel ooit bezoeken en gaan wij dan met zijn allen de straat op om te protesteren? Ik denk het niet. Moeten de Chinezen bang zijn? Misschien een beetje. En de Russen, die zijn blij natuurlijk.
Met Obama was het vooral tof. Prachtige speecher, enorm veel charisma, sympathiek gezinnetje, kortom, ne goeie. Maar hebben wij hier veel gemerkt van wat Obama daadwerkelijk heeft gedaan? Ik alvast niet.
Gaat de wereld Amerika massaal boycotten? Natuurlijk niet.
Straks gewoon rustig gaan slapen. Morgen geen marathonuitzendingen meer op radio en tv. Volgende week is Trump geen voorpaginanieuws meer en kunnen we gewoon weer rustig verder leven en lezen hoe het gaat in de rest van de wereld. In Syrië is het nog steeds oorlog. Bart De Wever zegt nog steeds rare dingen en straks is het gewoon België-Holland. The show must go on!