Dag Stijn Meuris

14 november 2016 brieven

Hoe schrijf ik een brief aan jou zonder mij daarin mateloos te ergeren aan jouw ergernissen? Een moeilijke taak ligt hier voor mij.
Maar het moet gezegd, Stijn, ik vind jou een ongelooflijke zageman geworden. Afgelopen weekend las ik een interview met jou in De Morgen en ik dacht, misschien kan ik na het lezen daarvan mijn mening herzien, helaas.
Ik hoor je de laatste tijd alléén nog maar zeuren. Is het niet over dat je Nathalie Meskens beu bent in het nieuws dan is het wel over iets anders. Ik heb je de laatste tijden zo weinig positief over iets horen zeggen dat het bijna pijn doet. Onlangs las ik in Humo dat je Bazart ook maar niks vond, wat mag, maar wat vind je dan nog wel goed? Op de voorpagina van de weekendkrant stond je al te roepen: ik wil niet bezig zijn met Olga Leyers! Dat moet ook niet Stijn, niemand vraagt dat van jou. Alles heeft een aan-uitknop en wat je niet wil lezen, lees je niet. Ik las dat je nieuwe plaat heel politiek getint is en dat je er naar eigen zeggen zelfs last mee zou krijgen. Ik ben benieuwd! De eerste single daaruit, ‘bimbo van het jaar’ is alleszins niet meer dan een vervelende oorwurm. Zelfs ‘de miepen’ van K3 zijn minder irritant. Jij zegt dat het sinds Louis Neefs geleden is (laat ons een bloem…) dat er nog eens iemand iets geschreven heeft. En dat we dus, nu, blij mogen zijn met jouw nieuwe plaat. ‘Wat een onverholen pretentie heeft die man’, foeterde ik tegen mijn huisgenoten. Ben jij eigenlijk wel bezig met wat andere mensen maken of zwelg je in eigen nat?
Als klap op de vuurpijl kom je ook nog eens aandraven met een eindejaarsconférence, die de zorgwekkende titel ‘Tirade’ heeft meegekregen.meuris Ik kan me voorstellen dat je niet eens gemerkt hebt dat Michael Van Peel, al enkele jaren volle zalen vult met zijn eindejaarsconférences die meer dan buitengewoon prima zijn. Ik weet ook niet of je hebt gemerkt dat Geert Hoste met de zijne gestopt is? Ofschoon er wel wat volk op de been zal komen voor jou eindejaarsconférence denk ik echt niet dat dat een gat in de markt was dat dringend gevuld moest worden. Het verschil tussen jou en Michael van Peel is: jou meningen kennen we onderhand wel en daar is maar weinig humor in te bespeuren. Je bent aanweziger dan eender welke politicus in dit land! Aanweziger zelfs dan Nathalie Meskens! Ik stel voor dat je jou ‘Grote Kluis Der Dingen’ even gesloten houdt, Stijn. Wees kalm. Geniet van de mooie dingen die er zijn en kijk terwijl rustig nog wat naar de sterren. Nu ik het daarover heb, jou fascinatie voor de sterren in ‘Stijn en de sterren’ vond ik trouwens echt boeiend. Je kan het! Dingen doen zonder er je ergernissen in onder te brengen. Ik kijk volop uit naar de Stijn Meuris van Noordkaap waar ik als tiener fan van was en zelfs naar op keek. Jij bent 51 en vind dat zelf niet oud. Maar als je je zoals jij, je begint te ergeren naar pol & soc’ers die in hun pauze op Pokémons jagen, ben je ofwel niet mee met je tijd ofwel een oude zeurkous.